luni, 2 iulie 2007

Passion pour Chocolat

CIOCOLATA=as defini-o prin voluptatea furata unei dupa_amiezi de iarna viscolitoare afara (si in suflet), cand stai tolanit la caldura ca o mata, cand mirosul si bucuria sarbatorilor te invaluie discret si inconfundabil....saaaaau o alta incercare, putem identifica ciocolata cu acel prieten care-ti este alaturi dupa o despartite, cand simti ca viata ta e goala fara El, cand te simti abandonat....atunci ciocolata parca iti sterge lacrimile, iti indulceste minutele care se scurg dureros. ohhh, ciocolata...

Poti sa iubesti ceva fara sa stii exact ceea ce este. Acest lucru se aplica si in cazul ciocolatei. Milioane de persone o indragesc foarte mult dar, doar cativa au idee despre locul din care provine, despre modul in care este facuta sau de faptul ca are propria sa istorie


1000. Boabe si cifre: La inceput boabele de cacao erau folosite ca forma de plata. Folosirea boabelor de cacao ca unitati de calcul fusese stabilita inaintea anului 1000. Un Zontli era egal cu 400 boabe de cacao, in timp ce 8000 boabe de cafea erau egale cu un Xiquipilli. In manuscrisele pictate gasite in Mexic un cos cu 8000 boabe de cafea reprezinta simbolul acestui numar.

1502. Columb si boabele de cacao: In al patrulea voiaj al sau in America, Columb ancoreaza pe 30 Iulie 1502 in Nicaragua si este primul european care descopera boabele de cacao. Acestea erau folosite de bastinasi ca moneda sau in prepararea unor bauturi delicioase. Dar Columb, inca in cautarea drumului pe mare catre India, nu este tocmai interesat de aceste boabe.
1513. Plata in boabe: Hernando de Oviedo y Valdez, ca membru al expeditiei Pedrarias Avila catre America, povesteste cum a cumparat un sclav pe 100 de boabe de cacao.
1528. Ciocolata in Europa: In 1528 Cortez aduce in Europa primele boabe de cacao si instrumentele necesare prepararii ciocolatei.
1609. Prima carte despre ciocolata: `LIbro en el cual se trada del chocolate`s` este titlul unei carti care apare in Mexic in 1609. Este prima carte dedicata exclusiv subiectului ciocolata.
1615. Un obicei: Printesa Spaniei, Anna de Austria, se marita cu Louis XIII si introduce la curtea franceza printre alte obiceiuri spaniole cel de a bea ciocolata.
1657. Un francez in Londra: Primul magazin de ciocolata din Londra este deschis de un francez in 1657.
1670. Soarta unui matelot: Marinarul Pedro Bravo do los Camerinos decide ca a petrecut prea mult timp pe mare in voiajele de explorare si se stabileste in Filipine unde isi petrece restul vietii plantand cacao, punand astfel baza celei mai mari plantatii din acea vreme.
1671. Un accident fericit: Se intampla ca un ajutor de bucatarie cam stangaci scapa un bol plin cu migdale pe podea. Seful, nervos, incearca sa il traga de urechi, iar acesta scapa si o lingura cu zahar fierbinte peste migdale. Ducele de Plesslis-Parslin, un renumit gurmand isi astepta desertul. In disperare de cauza, seful il serveste pe maresal cu desertul format din amestecul de migdale si zahar ars. Maresalul este deosebit de incantat si da numele acestui desert. Nu insa intreg ci, simplu `Praslin'. Din acel moment acest `dulce` a avut numeroase schimbari, incluzand si dezvoltarea moderna a termenului de `praline`.1704. Taxele pe ciocolata: Catre sfarsitul secolului al 17-lea, ciocolata isi face aparitia in Germania. Politica de restrictionare a produselor straine il conduce pe Frederick I de Prusia sa impuna taxe pe ciocolata in 1704. Oricine isi permitea un asemenea lux trebuia sa plateaca doi taleri pentru un permis special.

1720. Primii fabricanti de ciocolata: Cafenelele din Florenta si Venetia ofera clientilor o ciocolata a carei reputatie ajunge departe de granitele tarii. Fabricantii italieni de ciocolata, bine pregatiti in arta ciocolateriei, sunt bine vazuti in Franta, Germania si Elvetia.1780. Prima fabrica: Prima masina de produs ciocolata este pusa in functiune in Barcelona in 1870.

1810. Cel mai mare producator: In 1810 Venezuela era cea mai mare tara producatoare de cacao. Jumatate din productia mondiala provenea din aceasta tara, in timp ce o treime din productie este consumata de spanioli.

1819. Pionierii ciocolatei: Prima fabrica elvetiana de ciocolata este construita intr-o fosta moara, langa Vevey. Fondatorul, Francois-Louis Cailler, invata secretul comertului cu ciocolata in Italia.

1875. Ciocolata cu lapte: Dupa 8 ani de experimente, elvetianul Daniel Peter lanseaza pe piata prima ciocolata cu lapte in 1875.Reputatia ciocolatei elvetiene este intarita si astazi de numeroasele medalii obtinute la expozitiile internationale, dar mai ales de aprecierea cunoscatorilor din intreaga lume.


Dictionarul ciocolatei
Arriba

Cacaoa Arriba este cultivata preponderent in Ecuador si Columbia. Numita si Nacional, este un tip aromat de cacao cu accente florale. Spre deosebire de celelalte tipuri Forastero care sunt aspre si amarui, Arriba este una dintre cele mai rafinate varietati de cacao.

Conjare

Dupa ce boabele de cacao sunt prajite si macinate rezultand lichiorul de cacao si apoi masa de ciocolata, pasta obtinuta este rafinata in cursul unui proces lung care ii ofera o textura fina si o aroma bogata. Acest proces mecanic de frecare si framantare are loc in niste valturi uriase si permite faramitarea cristalelor de zahar si amestecarea vaniliei, untului de cacai sau a laptelui, in functie de reteta.

Finete

Masoara dimensiunea medie a particulelor de cacao din ciocolata si se exprima in microni. O ciocolata cu adevarat fina are sub 25 microni.

Grand Cru

Ciocolata produsa dintr-un singur tip de boabe de cacao, provenite dintr-o plantatie selectionata. Lecitina

Extract natural din galbenus de ou sau soia folosit ca emulsificator in ciocolata. Ajuta la pastrarea amestecului unt de cacao - zahar si creste fluiditatea ciocolatei prin reducerea vascozitatii. Lichior sau masa de cacao

Masa solida, pastoasa obtinuta din boabele de cacao, dar care nu contine alcool, in ciuda denumirii. Devine lichid doar atunci cand este incalzit. Se obtine prin macinarea boabelor de cacao.

Nougatine

Semifabricat produs din zahar caramelizat si migdale prajite si folosit ca umplutura sau capac pentru anumite sortimente de ciocolata.

Pralina

Probabil cel mai complex termen in domeniul ciocolatei datorita diferitelor sensuri care le are. Primele praline au fost migdale intregi caramelizate in zahar, numite astfel dupa Maresalul Plessis-Praslin (1598-1675), al carui bucatar le-a inventat la 1636. Dupa ce s-a pensionat, Lassagne a lansat un magazin cu praline care exista si astazi la Montargis.

Unt de cacao

Grasime vegetala natuala continuta in boabele de cacao (aproximativ 54% din greautatea unei boabe). Are o culoate alb-galbuie si este solid la temperatura camerei. Se obtine in urma prelucrarii lichiorului de cacao la presiune ridicata, dupa ce boabele au fost prajite si macinate marunt, rezultand un amestec lichid datorita continutului gras. Este folosit in cantitate redusa si in industria cosmetica si farmaceutica.

Niciun comentariu: